Quantcast
Channel: Lindas trädgårdsblogg
Viewing all 107 articles
Browse latest View live

Sjuk syren

$
0
0
Vi har en sjuk syren :-(

Ännu en vår när flera stammar dött i syrenen som står utanför köksfönstret...
Den blommar just nu, men den imponerar INTE!
Jag har stoppat huvudet i sanden... detta har pågått ett par år nu. Så här ser sjukdomen ut: På sommaren börjar flera grenar gulna och göra höst alldeles för tidigt. Året efter har den grenen dött! De döda grenarna har jag sågat bort och hoppats att det ska komma nytt friskt under. Men nu vette tusan, nu måste jag ta i med hårdhandskarna. Jag har kollat upp syrensjukdomar, och det finns en del att välja på, bl a:

Honungsskivling
En svamp som ofta utgår från en kvarlämnad stubbe i form av tjocka strängar av svamptrådar, rhizomorfer. Dessa kan växa i alla riktningar flera meter och döda det som är i vägen. Om man lossar barken längst ner på busken kan man se vitt svampmycel, det luktar också svamp. Vid stora angrepp, ta bort hela busken!
 
Syrenbakterios
Ger svarta, insjunkna fläckar på de nya skotten och bruna fläckar på bladen, sedan dör skotten. Orsakas ofta av fuktig och frostbenägen placering. Välj en torr dag och klipp bort angripna skott och var noga med hygienen på händer och sekatörer. Bränn eller släng grenarna på soptunnan.

Vissnesjuka
Bladen får ett något mjölkaktigt utseende innan de vissnar. Hela buskar eller delar av busken vissnar och dör. Sjukdomen orsakas av en svamp som heter Verticillium albo-atrum, som kan angripa närmare hundra olika växter, både köksträdgårdsväxter som gurka och tomat, liksom vedartade växter som lönn och körsbär. Angripna buskar bör röjas och brännas och jorden bör bytas ut.

Honungsskivling är det nog inte, jag kan inte se något svampmycel. Jag kan inte avgöra säkert om det är syrenbakterios eller vissnesjuka (eller något annat). Jag har tyvärr inte tagit några bra bilder hur syrenen ser ut när den börjar vissna, och mitt minne säger att de gulnar. Svarta, bruna fläckar... känner inte riktigt igen. Är det syrenbakterios kan man hålla på att ta bort sjuka blad, men är det vissnesjuka ska hela busken bort.

Jag har bestämt mig för att denna syren ska bort. Syrenen mår inte bra och jag vill inte att den ska smitta de andra syrenerna. Det kommer bli ett himla jobb! STOR buske.

Det här är busken där vi hänger vår fågelmatning och spanar in fåglar på vintern. Jag skulle hellre vilja ha en rönn på platsen, med en massa fina rönnbär som skulle kunna locka till sig sidensvansar!

När ska jag nu göra detta? I helgen började vi skrubba huset... dags att måla om. Oh yes.

Ett besök hos Peter Korn

$
0
0
Igår åkte jag till Eskilsby och hälsade på hos Peter Korn. Han har öppna visningar på helgerna och vi hade skrivit upp det i vårt program i Trädgårdsnätverket. Jag har varit där en gång tidigare för nästan sju år sedan. Jag har till och med bloggat om det. Den gången glömde jag kameran och nu hade jag bara mobilen.
Det är något väldigt fascinerande vad den här mannen håller på med. Nörderi på hög nivå! Jag lärde mig något som var nytt för mig...
- Man kan odla allting i sand! Korn använder kornstorlek (haha) 0-8-sand. Han tippar en hög på marken och formar den till en kulle. När han sen planterar en växt ser han till att all jord är borta från rötterna. Sen vattnar han ordentligt vid planteringen och sen får växten klara sig. Va? Gödsel? Kompost? Nä, det går bra. Torkar den inte ut? Nä, sanden är alltid fuktig.

Fördelarna är bland annat att det inte blir mycket ogräs och att det är enklare att hålla efter.

Peter Korn jobbar med att skapa olika miljöer där växterna ska trivas. Varma torra södersluttningar ger möjlighet att odla helt andra växter än fuktiga norrsluttningar.

Placera växten där den vill vara och inte där du vill ha den! Visst är det ett råd att ta med sig till sin egen trädgård! Frågan är om jag ska börja odla i sand?

Jag köpte en japansk buskrosling (efter att ha tagit livet på hittills fyra buskroslingar, ger jag inte upp!) och fänrikshjärtat King of hearts.


Flocknävan blommar (Geranium macrorrhizum)

$
0
0
När lungörten la av att blomma för en dryg vecka sedan blev det ett litet blomglapp i Lindas trädgård. Nu har det tagit ny fart igen! Nu är det flocknävans tur... och eftersom jag spridit ut den på flera ställen så blommar det nu rikligt med dessa ceriserosa blommor!
När jag flyttade hit, tyckte jag flocknävan luktade konstigt och blommorna var fula och färgen fel. Tur man kan ändra sig! Kärleken växer till denna växt!
Flocknävans bladverk kommer tidigt på våren och täcker marken med sitt kuddiga växtsätt. Den blommar ett par veckor i maj, juni och sen har den sitt vackra, aromatiska bladverk långt in på hösten då den skiftar färg.
Den är en utmärkt kantväxt och enkel att riva loss om den brer ut sig för mycket. Den ligger med jordstammarna ovanpå jorden.
Den trivs i soligt och torrt, samt skuggigt och fuktigt (då den blommar lite senare). Blomningen matchar ganska fint den rödbladiga rönnen och rosentryn som blommar i cerise just nu.
Jag har misslyckats med flocknävan en gång. Det var i fjol när jag försökte plantera den som kantväxt i slänten på baksidan, se bilden nedan. Jag tänkte den skulle växa ovanpå stenraden. Jorden var dock alldeles för lerig och förra sommarens regn gjorde att det blev långa perioder med stående vatten. De fick nog syrebrist och dog allihop! Nu har jag lagt på tjocka lager av kompost och hoppas förutsättningarna för att något ska trivas där förbättras. Jag provar med hosta så länge!
Sen börjar det bli allt mer lila på framsidan, men det får jag ta en annan dag!

Trevlig helg!

$
0
0
Tacka vet jag träd som man kan ligga i!

Nu är det helg igen. Vi fortsätter väl skrubba huset... fast väldigt gärna skulle jag också vilja hinna:
- så lite till (t ex ärtor, bönor, mangold)
- gräva bort allt som dött i vintern och som inte går att rädda
- plantera i mina nya silltunnor
- klippa gräset och trimma
- flisa grenar och lägga ut i gångarna

Ja... det var lilla listan. Vi får se vad som blir gjort! Trevlig helg!

PS. Jag är förkyld och känner inte doften av syrenerna! Mäh!

Årets lila

$
0
0
Nu har jag njutit av lila framsida i en dryg vecka.
 Extra många allium i år!
 Snyggaste kombinationen, allium och höstsilverax.
 Brunnävan passar också himla bra tillsammans med allium.
 Brunnäva i motljus. Tyvärr har rådjuren varit här och decimerat antalet brunnävor! Förutom det problemet kan jag verkligen rekommendera den som underplantering till allium!
Det blommar så lila vid entrén också.
Men där längst bort vid köksträdgården...
...är det inte så jättefint just nu. Jag har bestämt mig för att plantera perenner här i stället för att ha sommarblommor som jag hade förra året (ock som var planen). Sommarblommorna kommer igång så sent, typ slutet av juli... nu har jag t ex inte ens hunnit så eller plantera nåt, precis när det är som finast på andra sidan gången. Sen måste jag fixa en ny buske... den där pinnen är en sälg som dog i vinter.
Det finns alltid nånting att göra!

Men i morgon blir det paus från vår trädgård för då drar jag iväg till Skåne och kollar trädgårdar. KUL!

För fler lila inlägg på bloggen, sök lila.

Ulla Molins trädgård

$
0
0
Jag har varit på roadtrip till Trädgårdsrundan i nordvästra Skåne! Jag, malinowich, fingerspitzengefühl och min kompis Maria åkte tidigt i lördags morse, klämde sex trädgårdar och en plantskola innan det var dags att åka hem!

Målet med resan var att se Ulla Molins trädgård, hade vi bara sett den så hade resan varit värd det! Och visst var det! Jag har sett hur många bilder som helst från hennes trädgård, läst Leva med trädgård, men ändå... man får inte riktigt känslan hur allt hänger ihop, proportionerna och själva stämningen i trädgården bara genom bilder. Jag är så glad att jag upplevt den!
Till vänster om entrén leder en gång till framsidan. Jag gillade det där mjuka, ljusgröna gräset tillsammans med strutbräken och buxbomhönsen bakom!
Huset står på en hög sockel, men det har Ulla trollat bort genom att använda gröna, bulliga växter framför. Hon har slagit upp stora skjutdörrar på gaveln och byggt en terass utanför, som leder runt hörnet. Framför huset är "scenen"... otroligt fin utsikt från de där fönstrena!
Formklippt och grönt! Olika nyanser av grönt! Så snyggt! Och så knotiga träd som ger en skön skugga.
Det fanns flera olika sittplatser i trädgården. Det var en del växter som blommade också, bland annat vita löjtnantshjärta och iris. Såna vanliga blå iris som jag också har!
Runt fågelbadet blommade kattfoten! Fåglarna älskade för övrigt den här trädgården, koltrastarna kom och tog sig ett dopp när vi var där!
Jag gillar att se såna här baksidor och kyffen. I fågelholkarna gapade fågelungar efter mat! De nuvarande ägarna verkar gilla fåglar för det hängde flera fågelmatautomater här.
Vi älskar Höganäs med all keramik och tegel, den här trädgården har sååå snygga golv!
Här kan man se hur hon trollat bort sockeln med hjälp av liguster och murgröna.
Man kan dölja värmepumpen med en bambumatta.
På baksidan går en gång genom murgröna.
Nu är jag helt inne på att göra vår framsida nere vid garaget lite mer Ulla Molinsk! Skönt att jag har några ofärdigställda projekt som man kan jobba på efter sådana här inspirationsresor! Man vill ju bara hem och gräva!

Timjan och pioner was here

$
0
0
I eftermiddag kom Ulrika förbi med sina fina ungar för lite lek och trädgårdssnack. Herregud, jag hade glömt hur det är att hålla koll på en ettåring! Det var inte många lugna stunder, men vi hann i alla fall genom trädgårdens alla rum, finrum som fulrum :-)

Herregud vad ogräset växer med raketfart just nu. Jag gör så att jag låter vissa områden vara förtappade och så satsar jag på rabatterna och grusgångarna, det blir litegrann här och litegrann där. Inte precis så jag hinner vara på alla ställen. Just nu längtar jag efter en heldag från åtta på morgonen till tio på kvällen då jag får dola på med allt det där som trädgården behöver.

Jag har ju några växter som behöver komma i jorden också.
Jag fick en urtjusig hosta med gula kanter av Ulrika... tror det var precis en sån som jag tänkte köpa i lördags när jag var på Cedergrens plantskola i Helsingborg! Jag är nämligen inne i en gulkantad period, så det var verkligen en perfekt present till mig.

Apropå gult, ser ni krukan med gräset framför stolen. Ett gulrandigt dvärgzebragräs! Jag blev helt kär i det.
Jag tänker byta ut irisen som står där bakom silltunnan mot detta gräs. Jag tror ett gräs lämpar sig bättre i kruka än iris. Irisen orkar liksom inte med efter blomningen, medan ett gräs bara blir finare och finare för varje månad. Gräset köpte jag hos Lottie Hermansson.

Här kommer så listan på växter jag införskaffat sista tiden, för mitt eget minnes skull:

Hosta fortunei 'Aureomarginata' - planterar den nog vid trappen brevid garaget, där jag redan har en liten hostasamling. När den växer till sig kommer jag absolut sprida den!
Miscanthus sinensis 'Little zebra' gulrandigt 60 cm - planteras i krukan vid sittplatsen på framsidan.
Grekvädd 'Mars Midget' rubinröd 40 cm - ska planteras i en torr rabatt, ej bestämt plats än!
Näva 'Rozanne' - planterad i sommarblomsrabatten på framsidan, kan bli flyttad!
Salvia 'Caradonna' - planterad högst upp i släntrabatten på baksidan.
Rödbladig smällspirea (ej Diabolo, men jag har ej namnet) - en liten buskstickling som nog ska få växa till sig lite innan jag bestämmer plats.
En smalbladig benved (har ej namnet) - den får nog vara i kruka i sommar.

Och jag har massor av bilder från trädgårdsresan som måste upp på bloggen, vilken dag som helst!

Nu håller honungslökarna på att slå ut på framsidan! Vilken märklig växt.
Nu kommer ett välbehövligt regn till trädgården, vi hörs!

Trädgårdsrundan del 2

$
0
0
Såna här söta hus finns det gott om i Höganäs.
Efter Ulla Molins trädgård åkte vi till Per och Mariannes trädgård, några minuter bort. De bodde i ett underbart rött tegelhus mot gatan och hade en liten trädgård på baksidan. Vi som just kom från Ullas gröna sköna trädgård upplevde att det blev en alldeles för stor kontrast, för här var det fullt av färgglada detaljer och prylar. Vi var liksom inne i ett särskilt "mode" och inte riktigt redo för detta så vi drog snart vidare. Efter att ha hittat en plats att inta vår matsäck åkte vi till Helsingborg.

Vi hade sett på kartan att Cattis och Eira bodde i närheten av varann. Vi började med Cattis trädgård. De bor i ett modernt hus, drygt tio år gammalt, med höga bok- och avenbokhäckar runt om.
Glassigt soldäck i söderläge.
För att skymma grannens stora fasad planterade de ett körsbärsträd, som nu så här tio år senare blivit så stor! Under träden var det en härlig skön skuggig plats. Där hade jag satt min stol en varm dag! Daggkåpa fungerade som en liten häck eller avgränsare.
En liten välordnad köksträdgård med odlingslådor av metall. Snigelsäkra?! Kolla den söta lilla kojan!
Det fanns gott om rostiga detaljer. Det här vattenspelet har Cattis och hennes man ritat och låtit en plåtslagare tillverka. Vattnet rann under bryggan. Det fanns fiskar i!
Planteringarna var fulla med kontrasterande bladformer och färger.
Det var verkligen en skön trädgård för familjen, som passade bra till stilen på huset. Fler bilder från trädgården hittar du här.

Sen promenerade vi till Eiras trädgård. Här har jag inga bra översiktsbilder, så här blir det en del detaljer som jag fastnade för.

Hon har stammat upp vanliga avenbokshäcksplantor. Billigt och bra!

Här fanns allt möjligt formklippt. Jag gillar den formklippta benveden.

Och de gula kloten. Det här var nog gulbladig spirea.
Mitt på gräsmattan växte en trollpil. Vill du ha ett snabbväxande träd... tolv år gammalt var det! Så härligt tält som hänger under. Det fanns en massa roliga ställen för barnen i den här trädgården.
Barnen hade ett eget litet trädäck och från den gick det en hemlig stig in i häcken, med en smal utgång mot allmänningen.
Som avskärmning för det nya däcket vid ateljén fanns detta skepp, med torn och säng och koja. Kul alternativ till lekstuga!
Efter Cattis och Eira åkte vi till den anrika plantskolan Cedergrens i Råå. Där hann jag köpa nävan, grekvädden och benveden, innan de stängde. Då var det ca 1,5 timme kvar av trädgårdsrundan och vi körde norrut mot Solhem och Lottie Hermansson. Men det får bli ett annat inlägg!



Trädgårdsrundan del 3 Solhem

$
0
0
När Solhem deltog i Trädgårdstoppen för några år sedan blev det direkt min favorit. Och tänk att den vann och tänk att jag nu varit där. Jag kan säga, att trädgården är fin på bild... men stämningen! Den upplever man på plats.

Direkt man klev genom grinden möttes man av en angenäm doft...
...som kom från eldstaden lite längre bort.
Här slog vi oss ned efter att ha vandrat runt i trädgården och även pratat med de supergulliga ägarna. Jag har tänkt på eldstad i min trädgård förut och efter besöket här så gnager tanken ännu mer!
Runtom i trädgården fanns vädertåliga högtalare undangömda och när vi var där spelades lugn musik. Det var verkligen avkopplande att vara där! Trädgården är träd, svepande planteringar och slingrande gångar.
Och ett underbart litet växthus/uterum. Så smakfullt!
I de bortre delarna växte skogen mer vilt, men på ena änden har de nyligen gjort en ny lundplantering med bland annat strutbräken och så en trädgård för barnbarnen.
På andra sidan är den nya köksträdgården, med rejäla odlingslådor, grenflis mellan och ett högt plank runtom.
Rolf är keramiker och det hängde figurer här och var. Jag fastnade för det svävande klotet ovanför mattan av myskmadra!
Den här trädgården gillade jag verkligen. Den var inte bara vacker utan de olika delarna hade sin funktion och användning. Om ni har möjlighet att åka dit tror jag inte ni blir besvikna!

En trädgårdshelg till ända

$
0
0
Jag hann varken klippa gräset eller plantera ner frösådderna och lite andra måsten jag hade på min lista. Det är ofta så, får jag en stund över i trädgården blir det något helt annat som får min uppmärksamhet! I lördags var det den här backen. Här är en bild från slutet av augusti förra året. Lite skuggigt läge, lerjord, här trivs hostorna!
Före (bild från förra sommaren)
Här tänkte jag att den gulkantade hostan som jag fått från Ulrika kunde passa. Ungefär där den gula hinken står skulle den vara. Det är bara så att här är det fullt av gräs, jordreva och åkervinda, så först fick jag gräva upp grässvålen. Så grävde jag en grop, jordförbättrade och planterade. Jag hade en bit brun markduk som jag la runtom. Gjorde hål där jag planterade ormöga och lite högre upp satte jag en låg flocknäva. Sen hade jag en påse täckbark som jag täckte duken med.

Hm, jag fortsatte gräva en bit ner. Jag har nämligen en stor hosta i rabatten vid cykelvägen som känns helt fel placerad. Här skulle den passa mycket bättre. Så flyttade jag den hit. Nu var markduken slut, men jag hade en hög med wellpapp som inte kommit iväg till återvinningen. Lappade runt hostan och la täckbark över tills påsen var slut.

När jag likas höll på fyllde jag även på med några stephanandraskott som jag flyttade från annan plats. Men nu var täckbarken slut, så jag har inte täckt för med wellpapp.

Efter.
Mitt i hostabadet står en rödbladig fläder (Sambucus Nigra 'Black Lace'), som brutit nya skott i vår. Den såg verkligen bedrövlig ut, men jag pysslade om den i våras med ett lager fin kompost. Om den ska vara kvar har jag inte bestämt, den blir ju ganska stor med tiden. Jag funderar på ett träd med krona.. eller ett maffigt gräs...eller iris? Jag har en liten uppstammad rödbladig lönn som behöver en plats. Blir det färgchock att byta flädern mot den? Kom gärna med förslag!

Skulle den här passa?
Och i krukan trivs tallen, men jag borde nog knipsa av den i topparna?
Jag har några funderingar... Kanske lite för mycket hosta här nu, det är fint på sommaren, men hosta på hösten blir snabbt fult. Fult på vintern och länge på våren. Här vid entrén vill jag ju att det ska vara fint hela året... Jag hoppas stephanandrorna växer till sig, ska försöka klippa dem som klot, får se hur jag lyckas med det och hur det blir.

Väldigt kul var det att få gräva och ta i. Slowly slowly catchy monkey!

Fix idé från trädgårdsrundan

$
0
0
Bland det vackraste jag såg på hela trädgårdsrundan var nog detta...
Det var hemma hos Lottie Hermansson (fler bilder från hennes trädgård kommer säkert!), i ett trädgårdsrum längst bort i hörnet en lång damm, med utsikt över åkrar och fält. De vitblommiga buskarna, tillsammans med vitbrokig kornell och så det ojämna grånade staketet med den grå bänken framför.

Och jag har ju möjlighet att göra något liknande! Försök tänka bort det ihåliga altantaket som ligger på gräset i väntan på flytt till tippen (...). Jag har ju också tre buskar, helt andra sorter, men ett plank där... och den där bänken som jag ännu inte hittat att sätta framför. Visst kunde det vara nåt!
Buskarna stå i en brant slänt, så någon slags kant har jag tänkt att jag behöver. Jag har dock tänkt en häckväxt. Schersminen till vänster ser lite liten ut och det stämmer, jag klippte ner den rejält förra året. Den kan bli dubbla storleken. Vad man får fundera på är hur själva avslutet på sidorna ska se ut för att det inte ska bli konstigt.

Men visst var det snyggt?!?!

Lite piff under klätterhortensian

$
0
0
Klätterhortensian blommar och det är ett galet humlesurr i den.
Under klätterhortensian står min fina korgstol av konstrotting. Den står ute året om och är helt oberörd av väder och vind, nöjd!

Där bland stenarna dog kattfoten i vintras, men lavendeln överlevde märkligt nog (de ljusgröna tuvorna). Jag har ju lerjord och lavendel brukar inte övervintra, men jag har blandat upp med grus och sand, sen lutar det så det inte blir för blött. Jag har nu planterat tomrummen med en annan lavendel (de grå små tuvorna). Tanken med denna plats är att det ska vara grönt och nedtonat, lavendelblå passar. I krukorna har jag planterat plättar i luften och lavendel. Jag ska plantera något klättrande på stöttepinnen, förmodligen blir det luktärt eftersom jag har det hemma.
Runt hörnet genomförde jag ett litet fuskprojekt förrförra helgen. Vi håller på att göra om på uteplatsen och det blev lite trång passage så jag fick lägga några fler sjöstensplattor. Sen grävde jag upp en båge och planterade en liten flocknäva som mjukar upp hörnet (snart ser det nog lite piggare ut!).
Det finns ingen markduk under och inte tillräckligt med bärlager, behöver göra det mer plant. Men som quickfix är jag nöjd just nu. Men... gör om, gör rätt, kommer jag tänka om ett tag när ogräset kommer!

I krukan har jag planterat en ljusrosa margerit med gul mitt, här vill jag ha det lite gladare eftersom uteplatsen är prickig och lite gul, samt rosa pelargon på bordet!

Uppdaterat:
Jag gick ut och tog lite översiktsbilder på klätterhortensian.

Och här en bild på uteplatsen, Vi har satt upp stolpar och ska göra ett litet tak (segelduk till att börja med. Vi får se hur det känns.
Igår var trädgården full av barn och vuxna för vi hade en liten återträff med Sigges och Hugos föräldragrupp. Därför drog jag ner utegruppen från altanen. Vi kan alltså sitta 13 pers här på baksidan (plus barnborden, ca åtta barn). Man kanske skulle haft en hopfällbar utegrupp för sådana tillfällen!

Ser ni på väggen, vi har påbörjat operation måla huset. Halva huset är tvättat nu. Semestern är räddad!!

Ett blått ufo har landat

$
0
0
Nej, jag kan inte undvika det på bloggen längre. För drygt två veckor sedan landade ett blått ufo i vår trädgård. Pladask, rätt ner. Jag kan ännu inte förstå hur det gick till, men i ett svagt ögonblick tyckte jag det var en rolig idé. Och visst är den rolig! Men inte var det genomtänkt.


Fördelar:
- Det är riktigt kul för barnen
- Det är skönt med ett svalkande dopp när värmeböljan kommer
- Man behöver inte stressa till stranden

Nackdelarna är desto fler:
- Den är ful.
- Ert miljösamvete kommer att få en ordentlig törn.
- Ni kommer att känna er lurade när ni går från butiken. Poolen må vara billig, men ni lägger ännu mer pengar på tillbehör och kemikalier. Vi fick dessutom köpa 15 säckar jord för att jämna till marken, som till synes var ganska vågrät, men som inte alls var det. Man hade ju kunnat gräva också.
- Ni fyller poolen med enorma mängder kommunalt vatten.
- När ni tömmer poolen skickar ni iväg enorma mängder klorerat vatten ner i trädgården. Man ska undvika skicka iväg det med dagvattnet. (Man låter poolen stå i ett par dagar i solen först så att kloret förbrukas så mycket som möjligt.) Läs mer om tömning här.
- Pumpen går på el och står på dygnet runt.
- Man blir låst till att hålla uppsikt medan barnen badar. Vanlig lek i trädgården är ju sällan förenad med livsfara som detta, så för en trädgårdstok är det no no trädgårdsarbete medan barnen leker i poolen.

Kanske är det bara en miljömedveten trädgårdstok som jag som känner sådana här betänkligheter, för man ser ju pooler i var och varannan trädgård. Men jag önskar att fler tänker genom konsekvenserna som en pool för med sig, t ex när det kommer till säkerheten. Man kan ju också välja andra typer av rening än klor. Men vad vet jag, när sommaren är över kanske jag slutat bry mig om miljön och är helt såld på pool-livet.

Inte nog med att poolen skär sig i färg med resten av trädgården (finns det gröna pooler?), den tar plats, presenningen under är vansinnigt ful, så har vi även kopplat på en solfångare för att värma upp vattnet. Och den tar också plats! Hoppsan, ena stödbenet hade visst ramlat när jag tog bilden:
Ja, den där presenningen var ju inte särskilt fin, men vi lät den gå ut en bit för att det inte ska bli små tarmar med gräs som blir svåra att klippa. Nu håller min man på att bygga en enkel trätrall runtom så att det dels täcker, men också för att vi ska slippa halka runt på presenningen.

Och hur man ska få den att smälta in förbryllar mig mycket. Häcken kunde ju gärna ha växt upp en meter ungefär. Att gräva ner poolen hade ju inte varit så dumt. Den här lösningen såg jag när jag var i Skåne och tittade in i en grannträdgård, det dolde ju det blå i alla fall.
Nå, vad säger ni? Vad har ni för känslor för pooler?

Hur ska jag kategorisera detta inlägg? ...jag tror det får bli "Blickfång". Haha.

Glad midsommar!

$
0
0
Vi får njuta av denna dag på förmiddag, nu är det tidigt på morgonen, varmt och strålande sol, men i eftermiddag väntas regn och åska. Bilden är från förra helgen då vi åt frukost ute. Strax dags igen! Eller inte. Bordet står kvar på uteplatsen och dynorna är blöta.
Jag bjuder på en bildkavalkad från senaste veckan och önskar alla en skön midsommar!
Kirskålen blommar i mina glömda rabatter. Fin ju ;-)
Blåbärsstigen med iris, flocknäva och ormrot i blom.
I ett annat ljus..
Jag lovade bort stolen och tillhörande grupp förra sommaren, och igår skedde bytet så stolen ovan finns inte kvar. Har fixat en ny, men den har inte hamnat på bild än.

Den här vyn gillar jag. Fast den påminner mig om att jag inte flisat grenar och lagt ut nytt flis på stigen!

Irisen är så vacker! Har den på flera ställen på baksidan. Den här ruggen är jättestor,
men skulle nog behöva delas då den är tom i mitten.
Så fick jag äntligen ner zebragräset i en kruka... men tycker att den ser lite ynklig ut tillsammans med stora hostan. Tyvärr tror jag inte gräset blir så himla mycket större. Vi får se!

Spansknävorna har kommit igång, en riktig favorit och vävarväxt!

Närbild på iris!

Mest vita aklejor har frösått sig hos mig! Här bland astilben längs blåbärsstigen.
Med kameran går det välja att inte titta på poolen :-)

Glad midsommar!

Soltak på uteplatsen

$
0
0
Häromdagen kom segelduken på plats och vi har lite sol- och regnskydd på uteplatsen.
Den prickiga strumpan tillhör Elmer, som somnat i hammocken!
Det blev lite flackt, vi kan tyvärr inte spänna mer pga att köksfönstret är i vägen. Vi får väl komma på någon lösning. Eller så sätter vi dit ett plasttak så småningom.

Det är i alla fall riktigt mysigt att sitta där. Igår hade jag bjudit hem trädgårdsnätverket på betonggjutning och vi började med kaffe, kaka, snack och blädder i böcker. Det var lätt duggregn och vi satt tio personer där under!

Just nu brinner 130 liter betong i garaget, på en jordhög och i sandlådan. Det ska bli otroligt spännande att se resultatet!
 
Vad tycker du att vi ska plantera för klättrande på stolparna?

En kväll i Torpakolonin

$
0
0
I torsdags var det öppen trädgård i Torpakolonin. Jag och Anette åkte dit och passade på att hälsa på Johanna, Fingerspitzengefühl. Vi typ nästan dog, vad fint det var!!!

Grinden var placerad i det högra hörnet med en svängd gång mot huset. Cykelparkering, odlingskragar och ett tomatskåp till höger om gången. Fint med solcellslampor i trädet!
 Försäljning av pelargoner på en superfin gammal stege under äppelträdet!
Det var ett vackert kvällsljus och bolltistelknopparna var så snygga tillsammans med den där rosa rosen. På gaveln fanns uteplatsen inanför en lindberså.
Supergullig stuga i snygg-grön färg! Jag fick inga bra bilder på rabatterna, men de var kantade med stenar och låg mellan gångar av gräs och trampsten. Det var riktigt fina former.
 Där bakom syrenbusken fanns något spännande för barnen...
 En liten koja/affär. Syntes knappt för speglarna!
 Card full! Jag tog alldeles för få bilder, gah.

Det var en trevlig kväll, men vi hann bara se 3-4 trädgårdar och koloniområdet är jättestort. Får hålla utkik efter fler öppna trädgårdar i detta område!

Här kommer några blandade bilder:

Lördag 29 juni mellan 13 och 16 är det Öppen trädgård i Örgrytekolonin. Där var jag förra sommaren!

Efterlängtade växter

$
0
0
För sex år sedan gjorde jag och Karin A en pionresa i Västergötland. Vi besökte Herman Krupke, Annelundsparken i Borås samt Annica B (var håller du till numer?). Det var en jättehärlig dag! Dagen efter vaknade jag dock av att jag kräktes, jag tog snart ett gravtest och resten är historia ;-)

Jag beställde tre dyra pioner som anlände på hösten. Jag var stor och otymplig och väldigt trött, lyckades peta ner knölarna i november. Endast en dök upp våren efter :-( Jag planterade nämligen inte efter konstens alla regler som stod i instruktionerna. Därefter har det kommit upp en stängel varje år på den lille överlevaren. Förra året var den i knopp, men något hände så den blommade inte. Men i år. Då orkade den slå ut! Så spännande att se vad det var för en sort!

Ah, det var en ljusrosa, som jag länge hade önskat! Men vilken sort är det? Tyvärr tycks jag inte skrivit upp här på bloggen att jag köpt pioner, kvittot sparade jag länge... men nu? Ingen aning! Typiskt! Kanske är det Sarah Bernhardt?
Fast lite besviken är jag nu att de andra två inte överlevde, jag är ganska säker på att det var två ljusgula sorter. Jag blev nämligen väldigt förtjust i vaniljgula pioner på den där resan och det hade passat extra bra med dem i den här rabatten. Ljusrosa pioner hade istället passat perfekt i slänten på baksidan där den skulle få sällskap av daggkåpa och salvia!

Men jag vågar nog inte flytta den i år!

En annan efterlängtad växt, som jag inte behövt vänta lika länge på är krolliljan. Den köpte jag av Birgitta när vi besökte Glädjekällan förra våren. Jag har gått och väntat på den i knoppstadie flera veckor. Tyvärr blev den ena stängeln uppäten. Både liljebaggar och rådjur har varit på den. Men tre små blommor har jag fått.
Hoppas plantan växer sig kraftig och ger fler blommor nästa år. Den är verkligen underbar! Jag har satt den mot stenmuren och skogsgläntan i blåbärsstigen.

Annars då? Ja, vi firar hemester och betar av en massa småprojekt på hemmaplan. I eftermiddag kommer också slamsugaren på besök, det var väl inget vi planerat. Men det känns bra att rensa i rören ibland :-) Ha en skön vecka!

PS. Bilderna är inte dagsfärska, både pionen och krolliljan har gett upp. Kortvarig njutning!

Hej trädgårdsbloggen!

$
0
0
Solnedgång över Piteå.

Näva i kvällsljus.
Oj, bloggen tog visst semester tillsammans med mig. Jag är imponerad över ni andra bloggare som oförtrutet bloggar på i semestertid. Jag får liksom inte ron att sätta mig vid datorn, ena kvällen hälsar man på hos nån, en annan har man gäster, på dagarna är man upptagen med familjen. Nu har jag i alla fall äntligen packat upp datorn (som fick följa med på semester, men som inte blev så välanvänd!).

Hur har vår sommar varit då? De första två veckorna efter midsommar blev smått hektiska. En massa att göra och så ett trasigt avlopp på det. Det tog några dagar i anspråk. Kul? Not! Vädret var sisådär också. Vi (okej, min man) byggde ett litet däck runt poolen, men man blev liksom inte badsugen ändå när solen och värmen saknades. De där första två veckorna gick jag och var lite frustrerad faktiskt, jag fick inte alls någon tid för trädgården. Men vi hann måla ett varv på huset!

Sen packade vi bilen och åkte upp till Norrland i två veckor. I år valde vi att åka supertidigt och sträckköra hela dagen. Vi hade gjort en liten färdplan, med rimliga lek- och matstopp och marginaler för snabba kisspauser. Vi kom fram tjugo minuter efter beräknat, men så kom vi också iväg tjugo minuter efter att vi tänkt, bra plan! Sigge och Hugo är fantastiskt duktiga på att åka bil, tålmodiga som få, fast en hel del frågor om när vi är framme såklart. Elmer däremot blev rastlös mellan varven och vi fick köra godis- och glassmutor för att få lite lugn ibland ("om det är lugnt i bilen i två minuter får ni en karra!" "om du fortsätter trycka fötterna i dina brorsors ansikten blir det ingen glass på Ikea!" - det blev ingen glass på Ikea :-/).

Däruppe bor vi mest hos barnens farmor, lata dagar med bad och blåbärsplock. Dock var vädret bedrövligt, så jag blev aldrig badsugen då heller. Jag gjorde däremot tre blåbärspajer och kokade två burkar blåbärssylt!
Blåbär på stugan.
Sen åker vi runt och hälsar på släkt och vänner och så bodde jag och killarna några dagar med min mamma också. Det blev alldeles för lite den här gången och jag undrar hur vi ska få till en mer rättvis semester nästa gång.

Sen drog vi hemåt till värmen på västkusten. Vi har haft lite besök, hälsat på och haft smågrejer att göra, dagarna har bara runnit iväg! Nästan varje dag har barnen badat i poolen och de har blivit betydligt mer vattenvana och det känns bra. Jag har lullat omkring i trädgården och inte fått särskilt mycket gjort, käkat sockerärtor och hallon, plockat sallad till middag och vattnat krukor och så.

Jag har Instagrammat sommaren och här kommer ett litet urval! Here you go, sommaren 2013! Jag heter lindastradgard om ni vill följa mig!
Från en skogspromenad i juni.
Oavsett väder letade Elmer jordgubbar varje morgon... tyvärr väldigt dålig skörd, ska jag ge upp jordgubbar?
Ett av resultaten av betonggjutningen, ett hängande fågelbad!
Släntrabatten som jag planterade förra året har prunkat i år, på försommaren var salvior, lammöron och daggkåpa fina ihop!
Jag konstaterade dock att trädgården inte utnyttjade sin "fulla potential" (för att citera Ninjagofilmerna som är poppis här hemma). Ingen hade lust att bada, ingen hade lust att dricka saft i hammocken och segelduken var ständigt full i vatten!
Nymålat hus, yihoo!
Vi gjorde en utflykt till rosenfesten på Trädgårdsföreningen, en son rymde, mindre kul.
Uppe i Norrland finns det massor av blåbär i år, till skillnad från här nere där de bränt bort.
Kvällsdopp.
Vi hälsar på hos morfar och får provköra maskinparken!
Ett till kvällsdopp.
Ett av svärmors fina stilleben, hon har grym talang att ställa i ordning på ett snyggt sätt!
Vi hälsade på hos Karin (Odla sin trädgård). Hon har flyttat till ett nytt hus, med en ny mysig trädgård. Kul att få se!
Vi åkte hem genom ladriket i det fina sköna midnattsljuset.
Jag fick trädgårdsabstinens hos svärmor och gjorde en liten skuggrabatt med delade perenner.
Lugnet i mormors stuga. Vi sov på loftet och bara var. Utan el och rinnande vatten blir det en del pyssel med maten och disken och enkla saker.
Mitt i blåbärsriset!
Pikachu och Tiger hänger alltid med. Här leker vi på en lekplats i Skellefteå!
På resan hem gjorde vi ett härligt stopp på Mosjöns camping. Första riktigt varma dagen på semestern!
Väl på västkusten igen måste vi känna på havet!
Ett besök på loppis senare har jag en damejeanne i min trädgård.
Efter flera dagars tjat om mashmallows... okej då!
Fint att sitta på stenbänken och titta ner över blåbärsstigen.
Vi har massor av ringblommor, bara att komma ihåg att plocka!
En av alla dagar i poolen. Vi byggde ett litet räcke kring däcket att hänga handdukar på.
Nu är augusti här, en av mina favoritmånader. Äta vildhallon i skogen, göra mat av grönsakslandet, njuta av mörka kvällar på altanen. Nu ska det bli bättring på bloggfronten, hej igen!

Vår altan

$
0
0
Det går inte komma ifrån att altanen är en av de mest använda platserna utomhus hos oss. Men med tre barn, en händig pappa och en trädgårdstokig mamma blir den lätt fylld av leksaksbilar, badbyxor och handdukar på tork, verktyg som är bra att ha i närheten, målarfärgsburkar, fröplantor och annat på väg ut eller in. Igenkänning?

Men så finns det stunder då man lyckas rensa undan och knäppa en bild på hur det KAN se ut. Det är i alla fall här vi äter frukost, lunch och middag när vädret och lusten tillåter. Det får inte vara för varmt, då sitter vi hellre inne eller i hammocken!
Ena hållet. Oj, vad det blåser! Dahliorna håller till där nere i hörnet, men bara en blommar än så länge. Jag gillar den prickiga duken, så jag har köpt en till till uteplatsen på baksidan. Jag föredrar en mörk duk då vår altan är så ljus, man blir så bländad annars!

Andra hållet! En ljusslinga med rislampor hänger över räcket, men den fungerar tyvärr inte som den ska.

En pelargon på bordet, tillsammans med ett underlägg jag gjutit i betong. Och så några lyktor och pynt. Rosa petunior i lådorna. Och en utsikt.

Våra fina plastmattor som jag fått av en faster! I bakgrund står krukor med sommarblommor och en låda med plocksallad.

I hörnet står Oxalisen som jag satte som knölar i våras. Frodig och fin! Den får komma igen ett annat år, tyvärr inte härdig.

Blommorna slår ut under dagen, men stänger redan på eftermiddagen. Så fint med rosa blommor med liten gul prick!Det har blivit rosa och gult på altanen i år!

Jag är så glad över ampeln med gula petunior som jag kom över!

Över källartrappstaket har vi satt en hylla som rymmer fyra hinkar. Det är två tomater, en paprika och en physalis. Tomaterna skulle behöva stöttas upp och pysslas om. Den här bilden avslöjar också att vi inte målat prick heeela huset... skillnad!
Riktigt gott när kompisar kommer över och man sitter där på altanen och snackar till det blir mörkt och man får tända lyktorna! Hoppas på fler ljumma augustikvällar!

Ett nytt projekt väntar

$
0
0
Förra veckan tog jag ner den där sjuka syrenen. I princip alla grenar såg härjade ut, så nu skulle den väck. Nu ser det inte klokt ut när man kommer ner för altantrappen och tittar söderut.
Jättestor buske, borta!
Ytan är ca 3x3 meter. En hel del ogräs och rotskott från Stephanandrabusken finns på platsen, liksom smultron, penningblad och lungört. Förra året utökade vi grusgången med en liten båge så vi fick plats för grillen.
Mina tankar går så här: Ett plank bakom grillen, som fortsätter i en smal, tät häck mot grannen, typ avenbok. Förminska Stephanandran, som verkligen brett ut sig något enormt. Plantera en rönn, med marktäckare under. Kanske utöka gruset för att göra plats för stolar för den som grillar.

Jag försöker läsa på om rönnar och ser en rekommendation att inte ha den i närheten av uteplatsen, pga blomdoften. Hur besvärande är den? Jag har inte haft närkontakt med blommande rönn på år och dar och kan inte påminna mig hur den luktar!

Infing tipsade mig om sorten Sorbus 'Joseph Rock', när hon var här. Den får gula bär och vacker höstfärg. Gula bär... skulle bli fint mot vårt gula hus? Hoppas fåglarna gillar gula bär, för det är ju här vi har vår fågelmatning, så det var liksom tanken. Enligt länken ovan blir den dock 8-12 meter, men de uppgifter jag läst på svenska sidor är att den 4-5 meter. Det skulle vara lagom.

En annan rönn är Carmencita, som jag har i buskpartiet, men som jag vill flytta till en plats där jag ser den bättre... här kanske? Men jag vet inte om den blir så stor som jag föreställer mig att platsen behöver. Billigt skulle det i alla fall bli!
Carmencitarönn i september.


Andra alternativ utom rönn, skulle kunna vara bärhäggmispel och rönnbärsapel. Sen är jag fortsatt förtjust i prydnadskörsbär och har inget emot körsbärsblom på den här sidan om huset också!

Kom gärna med tips!


Viewing all 107 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>