Quantcast
Channel: Lindas trädgårdsblogg
Viewing all 107 articles
Browse latest View live

Rosor, rosor, rosor

$
0
0
Jag har varit på föreläsning med Peter Svenson, trädgårdsmästare på Jonsereds trädgårdar. Det handlade om "Odlingsvärda rosor med ekologisk skötsel". Nu är det inte så att jag planerar några rosinköp just nu, men... åh, man blir ju verkligen sugen när man får en massa bra rosentips! Jag kan verkligen rekommendera att gå och lyssna på honom vid tillfälle, en massa humor och hjärta! Det är han som skrivit den här boken:
Ekologisk trädgårdsglädje av Peter Svenson.
Peter berättade om projektet han håller på med nu, nämligen att återställa Jonsereds trädgård till sin forna glans. Jag har bestämt att jag ska försöka ordna en utflykt dit med vårt trädgårdsnätverk! Naturen runt herrgården är också väldigt vacker, så det låter som ett fint utflyktsmål om man bara vill promenera i en fin miljö.

Åter till rosorna. Peter Svenson jobbade tidigare på Trädgårdsföreningen som ansvarig för rosariet. Han var med och ställde om skötseln av rosariet från konventionell skötsel med massor av konstgödsel och bekämpningsmedel till ekologisk skötsel med naturgödsel och ekologisk bekämpning. Han berättade vilken enorm skillnad det blev på insektslivet och fågellivet på bara ett år! Fåglarna är jätteviktiga när man sköter trädgården ekologiskt, de får nämligen sina ungar i samma veva som många skadedjur kläcker sina larver. Upp med fågelholkar alltså!

Ett tips han återkom flera gånger till är att rosor vill ha luftigt läge och inte skyddat läge. Svampsjukdomar trivs om rosen står för kvavt. Med rätt plats underlättar man livet för rosen.

Han talade sig varm för de gammaldags buskrosorna, som inte behöver beskäras så mycket och inte behöver gödslas så mycket och blommar en gång på sommaren. Han tipsade också om flera remonterande rosor, men påpekade att de kan vara mindre härdiga. De fattar inte alltid att de ska mogna av på hösten och klarar därför vintern sämre. Nu har jag min anteckningsbok full av rostips, att använda när jag planerar nya planteringar!

Här kommer mina rosor:
Maiden´s Blush. Albaros som blommar i slutet av juli. Underbart vacker och doftar ljuvligt. Drabbas av bladlöss hos mig.
Förra året flyttade jag den till framsidan och det gillade den inte. Hoppas den tar sig i år!
Jag tror detta är fylld kanelros, Rosa majalis 'Foecindissima', men är inte säker. Den blommar i juni med massor av ganska små rosor. Busken skjuter rotskott och den når numer ända upp till hustaket!
Den sköter sig självt! Jag klipper grenar som är i vägen.
Klätterrosen New Dawn, från första sommaren. Jag har flyttat den två gånger efter det och den har överlevt trots min vanskötsel. Vanlig ros, men ljuvlig! Perfekt rosenutseende!
Austinrosen Constance Spry. Otroligt vacker, med stora ljusrosa bolliga rosor. Jag har min på ett utsatt läge för rådjuren, så den har tyvärr aldrig blivit så där maffig och fin. Jag har bara sett någon enstaka ros varje år. Sen är doften inte så jättehärlig, tycker jag.
Det här är en tålig rackare som jag inte vet vad det är! Den står på hörnet på baksidan och som nyinflyttade så misshandlade vi den svårt med gräsklipparen ända tills vi grävde upp på baksidan och slutade klippa gräset där.... upp kom en fantastisk ros som blommar med massor av rosa blommor (ca 7 cm stora). Busken är ca två meter hög. Tyvärr får den en del svartfläckssjuka.
The Fairy, Polyantharos, fanns i slänten när vi flyttade hit och jag har flyttat den till rabatten under eken (märklig plats för en ros). Den lever och blommar med massa små rosor. Söt! Marktäckande växtsätt.
Sen har jag planterat Astrid Lindgren, Queen Elisabeth, Leonardo da Vinci och Pernille Poulsen, men är osäker om de verkligen överlevt de två flyttar jag utsatt den för (med anledning av att vi byggde garaget). Första sommaren med trädgård var jag väldigt rostokig och gav mig på ett litet projekt (som var otroligt tungt, p g a lerjord och åkervindarötter). Kanske ni minns rosgropen?

Bara rosa rosor! Jag skulle vilja ha någon ljusgul... det får nog bli nästa förvärv! Vad är ert förhållande till rosor?


Leta fornminnen i närområdet

$
0
0
Ja, det här är nördigt. Nu när vi jobbar med forntiden i skolan upptäckte jag Fornsök, en databas från Riksantikvarieämbetet med alla fornminnen i Sverige. Sök på din ort och du har massor av R i kartan! Jag tänkte att det var kul för mig (mest) och pojkarna att beta av fornminnena i närheten, så det har vi börjat med. Okej, många R handlar om fyndplatser för nån flintyxa och det finns inte mycket kvar på platsen, men om man söker på "Välbevarad" finns det förhoppningsvis något att se!

Häromdagen gick jag och Sigge upp till bronsåldersgraven vi har i skogen hemmavid. Den har vi varit vid många gånger förut. Just nu är det perfekt tid för skogspromenader: inget att göra hemma i trädgården, skogen är frusen och lätt att gå i (ingen geggamoja) och bristen på grönska ger bra sikt! Att kolla på fornminnen innan allt växt igen är en bra idé!

Vi började med att bestiga hällen på baksidan...
Här uppe är vi nästan aldrig och innan träden grönskar så kan man skymta vårt hus från en annorlunda vinkel.
 Sen promenerade vi ner till stigen. Vackert med solen som silar mellan trädstammarna!
 Vi gör en liten avstickare från stigen..
Det var så fint med mossan på stenen ju...

Under mossan kan man kanske hitta spår av något litet djur...
...eller något stort djur.
Man kan titta uppåt också, vilka häftiga träd med snirkliga grenar!
Väldigt begärliga att klättra i!
Såja, nu är vi snart på toppen.
Uppe!
På toppen ligger ett gravröse. Massor med sten som människor lagt dit för några tusen år sedan!
De valde en fin plats!

Jag är väldigt nära att registrera mig på geocache nu. Vet att det finns andra bloggare som håller på!

Ha en skön vecka!

Trädgårdshjälpen i sjuan

$
0
0
Nästa torsdag 4 april, kl 20:00 är det premiär för TV-serien Trädgårdshjälpen i sjuan. Det är duktiga och goa trädgårdsdesignern Helena Arola (Trädgårdsinteriör) som med sina kollegor hjälper trädgårdsägare som kört fast med sina trädgårdar. Och för att göra detta behöver de inspiration och då kom de och hälsade på hos oss förra året för att hämta det!
"Svensk trädgårdsserie från 2013. Säsong 1. Avsnitt 1 av 6. Teamet besöker Erika och Martin, som tillsammans med sonen Knut flyttade till sitt hus i Mariefred för två år sedan. Medan paret har fokuserat på renovering av huset har trädgården förfallit. Familjen vill nu göra trädgården lättskött och passande för en barnfamilj. Även 07/04."
Här är ett litet klipp, och är man riktigt snabb så är det ett svisch från vår trädgård i vinjetten (28 sekunder in i filmen) där Helena sitter på en stol och skissar i sin bok.

Jag vet att jag kommer ha skämskudden till hands när jag tittar på det... Hjälp! Ska ni kolla?

Glad påsk!

$
0
0
Såja, nu har jag fått lite påsk på bordet, och nu väntar vi på att farmor och K-G ska dyka upp. Vi hade planerat projektvecka när de kom hit, men tjälen biter sig fast och vi får hitta på annat... typ fira påsk? Hur gör man? Vi ska börja med ägglunken (tipspromenad i byn) idag, kanske vi målar påskägg i eftermiddag och äter lite god mat till kvällen!? I morgon hoppas vi på besök från påskharen!

Prognosen säger fortsatt minus på nätterna och lite plus på dagen, sol kan det bli särskilt söndag och måndag. Så en hel del ute hoppas jag att vi kommer vara. Skulle behöva beskära äppelträd och bärbuskar. Lite sånt blir det säkert att göra!

Hönan på bilden är köpt på loppis och kvistarna är ett "dagispyssel" från förra året.

Glad påsk!

PS. Missade du förra inlägget om Trädgårdshjälpen i sjuan, kolla här?

TV-premiären

$
0
0
Tr%C3%A4dg%C3%A5rdshj%C3%A4lpen%20del%201Oj, vad pirrigt det var igår kväll när programmet skulle sätta igång. Och jag fick vänta en stund, men 28 minuter in i programmet hälsade Helena på hemma hos mig (om ni står ut med reklamen kan ni kolla filmen ovan). Två minuter senare var det över! Jag tycker det blev ett fint inslag, med många fina bilder från vår trädgård. Och så Elmer i ett litet hörn! De var här i flera timmar, så det var mycket man inte fick se, men så är det med TV.

Själva programmet är ett gör om-program, där ett team på 15 personer väller in och fixar fint hos en familj på en vecka. Sen blandas det upp med trädgårdstips, växttips och andra råd. Kanske lite mycket bygg och anläggning och prat om att bli klar innan deadline, men annars ett bra komplement till Trädgårdsonsdag och Trädgårdstoppen. Vad tyckte ni?

PS. Man kan se filmen i en vecka.

Skogsbacken står redo!

$
0
0
Fasen vilken bloggpaus det blivit! Vad hände i påsk egentligen, ni vet ju ingenting! Så här var det. Vi hade tänkt börja det mödosamma jobbet att få ordning kring garaget, men tjälen satte stopp. I stället har vi:
  • Gallrat sly från skogsbacken. Kolla i bakgrunden på bilden ovan, den massiva väggen. Den började vid björkarna innan! Mer ljus till köksis! Mer plats för vitsippor!
  • Har ett finfint slyförråd för allehanda slyslöjd!
  • Åkt och hämtat ett lass kullersten och ett lass grus, så nu är grusgången på nedredelen nästan klar.
  • Beskurit den supersnåriga kaprifolen/kanelrosen och eldat upp sticksiga grenar.
  • Grillat mashmallows.
  • Rensat björnbärssnåret som trasslat in sig i buskarna på baksidan.
  • Åkt på tippen.
  • Börjat göra en bana i skogen till killarna (mer om det en annan dag!)
  • Börjat så lite sommarblommor inomhus och har fått ner dahliaknölarna i jorden.
  • Ja, klippt ner perenner också förstås.
Påskveckan bjöd på några riktigt soliga dagar, där täcke och kuddar åkte ut i solen. Lätt att man slumrar till!

Och javisst lite blommor har vi också fått. Men PYTTELITE! Krokusarna i bild har nog åkt upp ur jorden redan. Mer vårlök till hösten!
Och så kom regnet i helgen och idag kom värmen. Jag hoppas tjälen försvann idag, ska kolla i morgon. Räkna med en vårexplosion nu, när allt kommer samtidigt! Julrosorna slog ut idag, lungörten har börjat öppna sig. Jag såg ett ensamt ormöga som också öppnat sig. Det är nu det händer, allt på en gång! Och så spelar Skellefteå AIK final, leder med 3-0. Kan avgöra på torsdag. Heja heja!

En bana i skogen

$
0
0
Vilken helg vi hade! Sol och t-shirtväder. Vi har adopterat en skogsdunge och där höll vi till en del och fixade med våran bana!

Idag var det inte riktigt lika härligt varmt, så när vi och grannbarnen kom hem från dagmamma, förskola och skola så var det jacka på. Men jag lyckades fånga några bilder när barnen tog sig genom banan.
Det börjar med en stege upp till första trädet, där man tar sig på ett rep över till nästa träd. Där balanserar man på en spång. Jag ska fästa två rep som man kan hålla sig på, nu behöver mina små hjälp att ta sig över.
Sen kryper man i en tunnel under en gran. Nåja, kryper blev det nu inte, får sänka nocken! Efter tunneln hoppar man på några stenar (syns ej i bild).
 Sen avslutas banan i form av en lång tråd som slingrar sig mellan träden tillbaka till start!

Jag tyckte nog det behövdes en lian eller linbana också, men det blev lite för avancerat ;-)

Allt är byggt på rep, surrgarn och sly. Jag fick god hjälp av mina gamla scoutkunskaper. Nu återstår att se hur länge surrningarna och virket håller!

En sån söt oxalis!

$
0
0
Oxalis är egentligen ett av min värsta ogräs i trädgården, den poppar verkligen upp överallt. Ändå gick jag och köpte en påse med oxalislökar för ett tag sedan. Jag har fått ner dem i en hink och de kom snabbt upp och blommar på direkten. Underbart söt, vill ha! Jag ska dela upp den i fler hinkar/krukor när värmen kommer. Vackert bladverk.

Sorten heter Rosettoxalis 'Iron Cross'.

Alla fönster är nu fulla med frösådder, mest sommarblommor. Även dessa vitlökar fick jag till sist ner i jord ett halvår för sent. Vi får se om det hinner bli några klyftor i slutet av sommaren. Annars får man väl skörda blasten. Jag ska flytta ut dem i pallkragarna så snart jag gjort dem i ordning. Tänk, vi äter fortfarande av vitlöken vi skördade förra sommaren! Nästan självförsörjande! 



Komposttips

$
0
0
Idag har jag äntligen tömt komposten, den har varit proppfull nu en längre tid. Jag har väntat på att trädgårdskomposten skulle tina, så att jag först kunde lägga ut den, för att sen tömma hushållskomposten i trädgårdskomposten... hänger ni med? Femtonspel!

Hur som helst. Jag tömde hushållskomposten och vet ni vad.... det är första gången som det inte luktar surströmming! Äntligen balans!

Tricket? Jag har tidigare använt mig av man tager-vad-man-haver när det gäller kolet i komposten, dvs hushållspapper, tidningspapper, äggkartonger och wellpapp. Men det förmultnar inte alls bra. Särskilt tidningspappret lägger sig i kakor. Istället har jag nu använt träpellets i större utsträckning och det känns som magic för komposten. Det blandar upp sig direkt och mullar till det så fint. Jag har dessutom haft grepen intill komposten och rört om i översta lagret varje gång jag tömt avfall i den.

Dock hade jag myror nu igen vilket tyder på att det är för torrt.

Först får man lägga översta lagret vid sidan. Tips, ha inte komposten på grus, det är som förgjort att en hel spade kompost åker ner i gruset... svårt att ta upp!
En bit ner finns fet, fin jord som jag kör iväg till trädgårdskomposten. Jag har tidigare lagt ut det direkt i trädgården och det har gått bra, men det är ju ändå en del som inte riktigt är förmultnat än, så jag har börjat mellanlagra i trädgårdskomposten.
 I den vänstra har jag börjat fylla på från hushållskomposten. Den högra var full med alla lövtäcken som jag krattat upp ur pallkragar under våren. Jag började gräva ur den också för att komma åt det understa, kanske det var fin jord där nu. Eler så var det så pass att jag kunde lägga över det i vänstra för efterkompostering. Jag behöver ju ha plats i den högra för årets trädgårdsavfall! Men vet ni, jag kom bara ner på hälften så var det fruset! Får fortsätta när det tinat!
Härligt med en trädgårdsdag!

Nu blommar Magnolian!

$
0
0
Nu blommar vår Magnolia!
Det doftar så gott, men man får gå ganska nära.
De kalla nätterna har skadat en del kronblad, men den här var fin!
Vi har haft sol och blå himmel idag!
Förra våren tog jag bort gräset under Magnolian och planterade ormöga och gullviva. Det har inte blivit den där täta mattan än. Sen vill jag plantera en del annan vårblom här också, nunneörter och lökar...
Ormöga.
Det är sent i år (liksom första året vi bodde här):
2006: 3 maj (sprickfärdig 27 april)
2007: 12 april (sprickfärdig redan 3 april)
2008: 22 april
2009: Peak 24 april
2010: 26 april
2011: Omkring 20 april
2012: Kom igång i slutet av mars (värmebölja), sen blev det kallt och den blommade igen med skadade kronblad omkring 20 april

2013: 1 maj  

Jag har hittat en plats för en till Magnolia... jag vill ha en Leonard Messel. Eller en ljusgul sort!

Kursavslutning

$
0
0
Lindas trädgård bjöd på strålande sol och sommarvärme idag när vi hade kursavslutning i studiecirkeln "Trädgård för småbarnsföräldrar". Växtligheten är 1-2 veckor försenat, men med de senaste dagarnas sol så har jag äntligen fått lite vårblom i form av lungört och ormöga. Vi gick runt i trädgården och jag berättade hur vi tänkt, våra planer, växttips, komposttips, skötseltips med mera, med mera.

Vitsippsbacken står i blom!
Körsbärsträdet har precis kommit igång att blomma. Det känns inte som det blir lika maffigt som förra året, men det är inte peak idag. Det är så fint med alla buskar, träd och häckar som har sin lövsprickning nu.
Körsbärsträdet Prunus 'Accolade'.
Lungörten är lite klenare i år, men det märks inte på den här bilden!
Jag har ännu inte sått i pallkragarna, men där ligger i alla fall ett redigt lager stallgödsel på. Behöver ett lager jord över att så i.
Fika i hammocken... de va gött! Många härliga samtal om familjeliv och trädgård avverkade vi.
Med sig hem fick kursdeltagarna en påse full med bra att ha-växter!

Kursen gick i Studieförbundet Vuxenskolans regi och en till cirkel blir det förmodligen till hösten!

Den här tiden när vitsipporna blommar...

$
0
0
...och lövträden i skogen precis börjat spricka, är ju bara för ljuvlig! Idag blommade körsbärsträdet sitt bästa, i morgon tror jag att hon börjar tappa rosa blad. Härligt att vi haft några lediga dagar så vi kunnat titta på trädet riktigt mycket! Fyra barn klättrar i trädet i bakgrunden och skapar barndomsminnen.
 Forsythian blommar också som bäst just nu.
Mattan av ormöga och gullviva under börjar ta sig! Men attans, fortfarande luckor, trots att jag jobbat flera år på att få till detta. Jag får dela lite till!

I köksträdgården är nästan alla pallkragar redo för sådd. Jag brukar så kring valborg, men är lite försenad i år! Lite!

 I år hade jag tänkt gräva ner rabarbern i backen. Jag har sett ut ett ställe, men vågar mig inte på några grävprojekt än. Vi har så mycket annat hela tiden och vill inte starta projekt som jag inte vet blir klara.
 Magnolian blommar fortfarande.

Ikväll somnade pojkarna tidigt och jag fick några timmar i trädgården. Jag fortsatte tömma trädgårdskomposten. Jag har tappat räkningen på hur många skottkärrelass av kompost som jag kört ut i trädgården. Så otroligt tillfredsställande att göra sin egen jord i stället för att åka och köpa påsjord! Tyvärr räckte inte komposten till hela trädgården. Nu skriver jag upp var jag lagt kompost, så att jag nästa år kan lägga på de andra ställena. Jag har lagt kompost här:
  • Blåbärsstigen
  • Nya slänten på baksidan
  • Buskpartiet mot cykelvägen
  • Längs efter häcken på nedredelen
  • Körsbärsträdet, rödbladiga flädern, äppelträden, kopparlönnen
Nästa år får jag satsa på:
  • Stora perennrabatten på baksidan
  • Planteringen kring uteplatsen på baksidan
  • Entrérabatterna
  • Under magnolian
  • Under buskarna på södersidan
Sen har det inte blivit någon kompost i pallkragarna och sommarblomsplanteringarna, fast de har å andra sidan fått stallgödsel!

I morgon hoppas jag att jag får en stund att så och sätta potatis. 

Humlesurr bland lungörten

$
0
0
Det sägs att humlorna är hotade, att populationerna minskar. Jag går ut i min egen trädgård och tror inte det är sant. Det surrar som bara den! Och var surrar de? Jo, i lungörten! Humlorna och insekterna bara älskar denna växt. Blommar tidigt på våren innan mycket annat. De har en massa nektar och är till och med goda för oss att äta. Jag har ju spridit min lungört och kan fortsätta med det. Just nu är den som allra finast!

Trist vad mycket som frusit bort i vinter. Den där julenen har stått och mått bra i zinktunnan i flera år, men i vinter strök den med. Liksom alla japanska järnekar och buskroslingar och en del annat som jag har :-(
Lungört längs gruset längst bort i bild.
I förgrunden är det en rosablommande lungört, som kommer lite senare. Den blir större och kraftigare än den vanliga lungörten. Ser ni jordhögen längst bort i blåbärsstigen? Jag hade fingerborgsblommor dr förra året, men nu finns det ingenting. En yta att plantera!!
Katsuran slår ut sina blad och körsbärsträdet blommar i bakgrunden.
Lungört längs hela blåbärsstigen.
Här har jag satt lungört som kantväxt. Rätt bra för att rama in jordhögen där borta. Där sår jag sommarblommor, men det blir inte fint förrän i juli/augusti!
Just nu blommar också kungsängsliljorna, de sticker upp så fint ovanför lungörten.
Jag har satt ett gäng under äppelträdet också. I bakgrunden kan man se att jag sått i pallkragarna, fiberduken är på!
Fler humleinlägg hittar du på Moseplassen!

Det händer i skogsbacken, det händer inget i trädgården

$
0
0
Sjukt skönt med sommarvärmen, men nu går det undan! Det japanska körsbäret har blommat över och det vanliga körsbärsträdet har tagit vid (inte lika maffigt!). Vitsipporna i vår skogsbacke är snart uppätna av rådjuren. Jätteramsen ska precis till att blomma, ormbunkarna har börjat rulla ut sig och längst upp i backen har liljekonvaljerna skjutit upp som spjut ur backen (ser ni det ljusgröna på toppen av backen?). Jag får återkomma med en närbild när de blommar!
Thalianarcisserna blommar, och jag flyttade dem aldrig från lungörten som jag tänkte förra året. Just den här lilla gruppen sticker upp sina huvuden över det blårosa havet som det var tänkt!
Det här var verkligen en fin kombination, thalia tillsammans med den rosa lungörten! Men Thalian är ju lite lägre, så optimalt är det ju inte!
Alltså den här våren... vi har inte gjort ett enda trädgårdsprojekt! Vi satte upp en enda prioritering och det var att få ordning på ytan mellan garaget och vår granne. Något som innebär en låg stenmur, markduk, gångar och trappor, plantera hallon, träd, häck och marktäckare. Usch det drar iväg. Vi har i alla fall kört fast när det kommer till sten! Vi behöver lagom kantiga stenar som inte kostar en förmögenhet. Vi får liksom inte tiden att hitta dem! När vi var på grustaget i påskas så var stenarna där alldeles för runda, tyckte vi. Och sprängsten är alldeles för kantigt. Efter det har vi inte hunnit dit igen. Jag har gett upp lite. Våren är dessutom inte bara trädgård i vår familj och jag får vackert inse att andra saker också måste fixas just nu, eller helst förra månaden.

Jag får en liten stund här och där, men inte tillräckligt för att hålla undan ogräs och sniglar och göra alla de där smågrejerna jag också skulle vilja hinna med.

På söndag är det plantbyte i Trädgårdsnätverket i Mölndal och när vi skrev programmet tyckte jag att det var en bra grej att ta fikat efteråt hemma hos oss. Jag säger bara, tur att jag har lungört, ormöga och gullviva, för annars är det verkligen välkommen till verkligheten!

Århundradets sjukaste väder!

$
0
0
Jag var ute och klippte gräset igår eftermiddag när det började dugga, snart kom haglet och hips vips var det över oss och det var bara att pallra sig in. Helt klart det mest otroliga väderfenomen jag varit med om... det haglade isklumpar ner från skyn! Som det smattrade! Tyvärr hade jag inte sinnesnärvaro att börja filma det hela, men här är några bilder när allt var över:


Rena kriget för våra altantak. Det blir till att fixa nya... nästa helgs projekt!
Det verkar ha varit ett väldigt lokalt hagel över Lindome och Kållered. Min man var i Kungsbacka med pojkarna och missade alltihop. Men det var nog tur för bilen. Några kompisar som har en likadan bil fick bucklor!

Tur att jag inte börjat avhärda mina växter än!

Trädgårdslycka!

$
0
0
Idag hade vi plantbyte i nätverket och det var flera nya, kul! Jag hade ganska sparsamt med växter med mig den här gången, frösådda sommarblommor, vitlök och potatis. Men vad växter jag fick med mig hem!
Bild: lindastradgard på Instagram

Jag ska försöka komma ihåg:

Rabarber (två olika) - ej planterat
En tomat
Jordgubbar - planterat i pallkragen
Rosenflockel - planterat i högra hörnet av slänten på baksidan
Primula (en lila och en ljusgul) - planterat under Magnolian
En iris - planterat i slänten på baksidan
Geum? - planterat under buskarna vid cykelvägen
Strålrudbeckia - planterat i slänten på baksidan
Solbrud - planterat i slänten på baksidan
Aster - planterat i perennrabatten på baksidan
Gul vitsippa - planterat längs blåbärsstigen
Fylld vit vitsippa - planterat längs blåbärsstigen
Nunneört (lila) - planterat under Magnolian samt under buskpartiet längs cykelvägen
Höstöga? - planterat i perennrabatten på baksidan (tror jag..)
En vitbrokig sak - planterat under eken
Violkungsjus - planterat i entrerabatten
Vårkrage - planterat intill uteplatsen på baksidan
Vidjehortensia - planterat högst upp på blåbärsstigen

Och nu har jag såklart glömt något!

Efteråt åkte vi till vår trädgård. Det var kul att visa, men jag kunde inte låta bli att gräma mig över allt det där som inte blivit gjort! Det hade varit ännu roligare att visa om jag hunnit gå ett varv mot ogräsen, om jag hade hunnit klippa klart gräset och trimma kanterna, om jag hunnit plantera lite krukor mm. NÅVÄL.

Några stannade på fika efteråt och vi hade jättekul! Efter att jag grävt upp lite växter från trädgården åkte vi till två trädgårdar till, två damer i nätverket som inte bor så långt bort. Där fanns hur mycket som helst som blommade och inte bara lungört, ormöga och gullviva. Där fick jag ett gäng av växterna i listan ovan. Det är så härligt med människor som delar med sig. "Kom hit, nästa gång du behöver växter... det blir mycket billigare!"

Jag hade grym trädgårdslust när jag kom hem, trotsade regnet och gick ut och började gräva ner växter. Efter middag gick jag ut igen, nu hällregnade det. Fick planterat högst upp på blåbärsstigen också. Sen började jag rensa ogräs. Jag gick genom blåbärsstigen, lite av perennrabatten, slänten på baksidan, buskpartiet mot cykelvägen och ytan under Magnolian. Inte dåligt! Nu ligger det ogräshögar lite överallt för jag orkade inte plocka undan. Var SÅ kall och blöt när jag kom in. Gott med en varm dusch efteråt.

Stort tack till min mamma som är här och backar upp med barnpassning och matlagning så jag kunde få lite efterlängtad trädgårdstid!

Fritillaria och narcisser

$
0
0
Nu börjar jag se resultatet av lökarna som kom i jorden i höstas. Min raritetslök Mörk klocklilja Fritillaria Persica (som jag bara tyckte jag kunde köpa en av), blommar så fint! Hoppas den kommer åter.
Tyvärr har kungsängsliljorna nästan helt vissnat ner, annars hade de varit fina ihop. Fast egentligen blommar klockliljan lite för tidigt, för jag tänkte den skulle blomma tillsammans med det andra lila på framsidan (vilket inte har kommit igång än). Ser ni i högre hörnet, där står den. Oj, vad den såg nedslagen ut efter haglet i lördags. Men den reser sig ganska bra!
Sen satte jag fem Narciss 'Regeneration', och de är vansinnigt söta! En mild gul färg och blommorna är små! Bara ett par centimeter stora, det var jag oförberedd på.
Sen har det inte alls gått bra för allt. Detta satte jag:
  • Vintergäck Eranthis hyemalis 120 st - nog var det fler vintergäck än förra våren... men 120? Knappast!
  • Snödroppar Galanthus elwesii 40 st - var då?
  • Snöklockor Leucojum Aestivum 30 st - minns inte var jag satte dem och har inte sett dem :-(
  • Vårstjärna Chionodoxa forbesii 100 st - Samma som vintergäcken, visst är det fler, men 100? Knappast!
  • Crocus 30 st - Det här var lökar jag fått på köpet. Krokus är lite för populärt för rådjuren för att jag ska kunna satsa på dem. Jodå, det blommade ett par stycken i våras!
  • Allium Purple Sensation 30 st - De här kommer upp fint, snart ska de blomma!
  • Allium Nectaroscordum 25 st - Dessa har jag inte sett röken av! Hoppas de blommar lite sent... men var satte jag dem?
  • Mörk klocklilja Fritillaria Persica 1 st - yes
  • Narciss Regeneration 5 st - yes
Till hösten ska jag satsa ännu mer på narcisser!

Vad är det här?

$
0
0
Kan ni hjälpa mig med dessa två? I buskpartiet kommer det upp en buske. Kan det vara skogsolvon?
Sen fick jag en namnlös vitbrokig sak i plantbytet. Vad är det? Marktäckande växtsätt, med blå (?) blommor.
Tack på förhand!

Längst upp på blåbärsstigen

$
0
0
 Längst upp på blåbärsstigen hade jag fingerborgsblommor förra året (missade mesta av blomningen då jag var på semester så jag har ingen bild). Det har märkligt nog inte kommit så mycket fröplantor i år och läget är heller inte optimalt, så nu öppnar det upp för andra tankar.

I söndags när jag var ute och planterade fyllde jag upp plätten. Jag satte flocknäva i framkant vid stigen och runt stolen. I bakkant satte jag olika astilbe som jag delat från andra ställen i trädgården (ingen koll på vilka färger och storlekar!). Trist, kolla det där bruka som växer intill trädstammen. Ännu ett offer för vårens tjältorka!
 Sedan planterade jag en sammetshortensia som bott i kruka i en pallkrage i två vintrar! Den har kommit fint och hade flera nya skott från roten. Hoppas att den gillar läget...
 Sedan planterade jag ett skott av vidjehortensia också som jag fick vid plantbytet. Platsen är nog för liten för båda dessa växter, men det tar väl nåt år... den får helt enkelt vara där och växa till sig.

Blåbärsstigen, i ständig utveckling!

Röj en lördagkväll!

$
0
0
Jag hade en läggfri kväll och gick istället ut till hammocken och funderade vad jag skulle hitta på.
 Väldigt oprioriterat, men snabbt att fixa, började jag gräva i den här rabatten vid uteplatsen. Jag grävde bort två, alldeles för höga rosor förra året och nu var det bara ormöga, primula och en miniflocknäva här. En massa färg på våren, men sen är det bara grönt (utom blomningen på flocknävan. Rätt ojämnt och fläckar med bar jord.
Före
Jag grävde till rabattkanten, så den återigen fick en halvmåneform. Jag spred ut ormöga i kanten. Även miniflocknävan spred jag ut lite. Eftersom rabatten saknar höjd och sommarblomning gick jag ut i trädgården och letade lämplig utfyllnad. Det fick blir tre astilbe, två grönbladiga och en rödbladig. Jag har inte koll på blomfärg, så det blir en överraskning i sommar!
Jag krattade och sopade undan skräp, satte mig i hammocken och njöt av att ha uträttat lite i trädgården. Och så dokumenterade jag på instagram också... typiskt! lindastradgard heter jag om ni vill följa såna infall!

Jag var ute tills det började skymma och solcellslamporna började lysa. 


Tyvärr har ena slingan i bågen i köksträdgården slutat funka, annars hade det blivit en bild därifrån också!
Viewing all 107 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>